måndag 31 mars 2014

Make the world smile part 1

“For every minute you are angry you lose sixty seconds of happiness.”- Ralph Waldo Emerson

Ibland blir jag fascinerad hur enkelt det är att göra någon glad. Ett leende eller en snäll kommentar är ibland allt som krävs och ofta blir man själv lika glad tillbaka då man känner att man gjort något bra.


Det finns så gott som oändligt många sätt att göra någon glad - vissa mer krävande än andra. Men det är svårt att lyckas göra alla glada. Men jag kan hoppas att varje snäll gärning leder till en ny, likt ringar på vatten, som i detta klipp:Förhoppningsvis kommer också ringarna av glädje tillbaka till dig förr eller senare.


Samtidigt så kan det vara väldigt läskigt att vara snäll. Man vet aldrig hur den andra personen kommer att reagera. Ens försökt till en snäll kommentar kanske bemöts med en elak tillbaka. Kanske misstolkas ens försök att hjälpa. Ett leende kanske inte besvaras. Detta får man öva på acceptera. Det är inte alltid så lätt att ta emot hjälp eller ta till sig en komplimang - speciellt inte när man mår dåligt. 


Jag tror det viktigaste är att man själv vet att man hade goda avsikter och om den andra personen inte uppskattade dem så har man i alla fall försökt. Kanske är det snällaste ibland att låta personen vara ifred tills denne är redo att be om hjälp eller annat stöd själv? Eller kanske ska prova en annan taktik?
Kanske har de ekonomiska- eller skolrelaterade problem och då kanske en komplimang om deras utseende inte passar in.

Det kan vara svårt att läsa av läget. Att starta en konversation kan lösa detta då man lättare kan sätta sig in i den andres situation och möjligen ta reda på problemet. Gäller dock att personen vill öppna upp sig och dela sina problem.

Men det är inte alltid så enkelt att vara den snälle och alla har sina gränser då de måste/borde sätta sig själva före - för att inte bryta ihop själva. Ibland måste man bygga upp sig själv igen för att orka fortsätta. Att må bra själv tror jag är en nyckelfaktor för att våga utsätta sig för sådant. Stäva efter att bli en bättre människa så kommer förhoppningsvis bli det en dag.

För ungefär lika lätt som det är att vara snäll - är det att vara elak, speciellt över internet där man kan lätt kan gömma sig och undvika att se konsekvenserna.   

Så försök ert bästa att låta bli sådant - inget blir bättre av det. Även om dina kompisar får ett kort skratt så kommer förhoppningsvis ditt samvete säg till dig att det du gjorde var fel och det är ingen behaglig känsla. Väx upp och lär dig sprida glädje istället. Det är mycket roligare och man mår så mycket bättre efteråt :)

Varför inte använda internet för att sprida glädje istället? Och vill man börja försiktigt så går det att vara anonym när man gör det också.  

Slutligen så måste man inte rädda någons liv för att lyckas vara snäll eller ge bort allt man har. Man kommer långt med att respektera människor och göra små men vänliga saker. Till exempel hålla upp dörren för den bakom dig, resa sig för en äldre, ta upp någons handske, skida, skidstav, eller föremål om de tappat det. Kanske hjälpa dem upp och fråga om det gick bra om de ramlat eller fråga hur de mår. 

Världen ger dig mängder av tillfällen att vara snäll om du väljer att ta dem. Bjud på ett leende när du går förbi någon du känner behöver ett - eller någon du tror kommer ge ett tillbaka. Win Win. Krama någon du tycker om (familj, vän, främling?) och säg gärna till dem att du är glad att de är i ditt liv. Eller "put a ring on it" om det börjar bli seriöst ;)

Måste nog bli lite bättre på att korta ner mina inlägg när jag har plugg att göra... men har så mycket jag vill skriva om just nu. Jag hoppas dock att detta inlägg kan inspirera någon, sprida lite glädje eller kanske ge någon en tankeställare. Om inte så är detta inlägg säkert bra för mig själv att läsa då och då för att bli påmind om hur enkelt det är att vara snäll.

Har du gjort något snällt du är stolt över? Jag hoppas det! Var då stolt över detta och kanske fundera på hur du kan göra något liknade igen? Visst känns det bra efteråt? Dela gärna med dig om något snällt du har gjort eller berätta hur det gick om du hittat på något nytt. Jag läser det gärna :).

Kramar till folket!

“Happiness is not something ready made. It comes from your own actions.”- Dalai Lama XIV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar